Stadsschouwburg Utrecht

In: Activiteiten|Uitgaan

12 jun 2011

In 1938 werd besloten een nieuwe Stadsschouwburg te bouwen op de huidige locatie aan het Lucasbolwerk. De bouw werd voltooid in 1941. Architect Willem Dudok bedacht vaak een route door zijn gebouwen, vandaar enkele ‘eigenaardigheden’ van de Stadsschouwburg. Zo is de entreehal laag en donker, maar verderop lonkt het licht van de grote foyer, zodat duidelijk is waar bezoekers heen willen. De grote ramen bieden tevens uitzicht naar buiten, over het Zocherpark. Zo zijn al de naamgevers van 2 van de 3 foyers genoemd: de Dudokfoyer en de Zocherfoyer. De derde foyer, genaamd Hekmanfoyer, wordt gekenmerkt door een ander kenmerk van het werk van architect Dudok: indirect licht. Middels bollingen in het plafond van de foyer wordt het water van de buitenvijver op het plafond en de vloer van de foyer weerkaatst.

Behalve de foyers is er nog café restaurant Zindering en natuurlijk de 2 schouwzalen, genaamd de Blauwe Zaal (225 plaatsen) en de Douwe Egbertszaal (1000 plaatsen). Er zijn in de grote zaal faciliteiten voor minder validen, slechthorenden en slechtzienden aanwezig.

Maar de meeste bezoekers komen natuurlijk niet voor de architectuur of de geschiedenis naar de Stadsschouwburg. Het gros komt voor de vele voorstellingen die er gehouden worden. Denk hierbij aan dans, cabaret, musicals, opera, toneel, kindervoorstellingen, cricus en kunst. De artiesten komen behalve uit Nederland uit veel verschillende andere landen. Kaarten kunnen online via de website van de Stadsschouwburg worden besteld of aan de kassa. Je kunt hier ook gebruik maken van je theaterbonnen, concertbonnen en podiumcadeaukaarten.

Jaarlijks wordt in de Stadsschouwburg ook één van de belangrijkste Nederlandse filmfestivals plaats, namelijk het Nederlands Film Festival. Hier worden de bekende Gouden Kalveren uitgedeeld en is Utrecht voor even de glamourhoofdstad van Nederland, met vele bekende Nederlanders aanwezig op het festival. In 2011 vindt het festival plaats van 21 t/m 30 september.

In de Stadsschouwburg is er de mogelijkheid om zalen te huren voor bijvoorbeeld presentaties, vergaderingen en feesten. Ook is het mogelijk om rondleidingen te krijgen, workshops te volgen of op een andere manier met theater bezig te zijn. Voor scholieren geldt voor veel voorstellingen een speciaal scholierentarief.

Kijk voor meer informatie over prijzen, openingstijden, de agenda of de geschiedenis en architectuur van de Stadsschouwburg op de website: http://www.stadsschouwburg-utrecht.nl
Voor meer informatie over het Nederlands Film Festival, zie: http://www.filmfestival.nl/nl/

De Stadsschouwburg is gemakkelijk te bereiken vanaf Utrecht Centraal Station: neem een van de vele buslijnen (waaronder lijn 3, 4 of 11) en stap uit bij halte ‘Stadsschouwburg’. Vlakbij de Stadsschouwburg bevinden zich vele gezellige restaurantjes en cafés om nog even na (of voor) te genieten van de bezochte voorstelling.

2 Responses to Stadsschouwburg Utrecht

Avatar

vdhul-omta

juli 24th, 2011 at 18:56

zou graag 2 kaartjes bestellen voor 13 september, stapel. vrouwen van mars en mannen van venus, incl eten in Zingerling. Lukt dat? Bij voorkeur 1ste rang; beetje in het midden. Hoe kan ik de kaartjes bekomen? Dank en groet, jannie J. Tj. van den Hul -Omta

Avatar

admin

juli 26th, 2011 at 20:05

Dank voor uw reactie. Helaas is het niet mogelijk om via deze site kaartjes te bestellen. Dit dient via de bovenstaande website van de Stadsschouwburg te gebeuren.

Met vriendelijke groet,
admin Daarom Utrecht

Reactie Formulier

Over Daarom Utrecht.nl

Op deze website vind je vele interessante, leuke en handige adressen en andere wetenswaardigheden voor je bezoek aan Utrecht. Via de tags, categoriëen en de zoekmachine rechtsboven kun je je zoekactie specifieker maken. Graag ontvangen we ook reacties van je over de genoemde onderwerpen, dit kan via het reactieformulier onder elk bericht. Let wel, DaaromUtrecht.nl is geen tussenpersoon voor het maken van reserveringen. Deze dien je zelf te voldoen middels de links die in onze berichten gegeven worden. Je kunt ons volgen op onze Twitter, @DaaromUtrecht, waar je updates over nieuwe berichten kan ontvangen.

Photostream

    101_2284101_2282101_2281101_2279101_2278101_2275
  • Ronald: Ik kwam op uw website en las de informatie over de mogelijkheden mbt rondvaarten in Utrecht. Sinds k [...]
  • admin: Beste heer Swarts, Op onderstaande pagina vindt u meer informatie over de openingstijden van het Rie [...]
  • Vrijgezellenfeest Utrecht: Echt een aanrader om hier eens naartoe te gaan, erg mooi en gegarandeerd een goede avond! [...]
  • Nico Swarts: DAg, hierbij vraag ik u naar de openingstijden van het Rietveldhuis. Ik kom wat tegenstrijdige beric [...]
  • admin: Dank voor uw reactie. Helaas is het niet mogelijk om via deze site kaartjes te bestellen. Dit dient [...]