Universiteitsmuseum

In: Musea

29 apr 2011

De Universiteit Utrecht is een van de oudste universiteiten van Nederland en viert dit jaar haar 375e verjaardag. Ook geldt de universiteit als de beste van Nederland en staat zij in de top tien van beste universiteiten in Europa. Dat is toch wel een museum waard!

In het museum van de universiteit draait alles, hoe kan het ook anders, om wetenschap. Word zelf voor even een wetenschapper en ga op onderzoek uit. Er zijn in het museum verschillende tentoonstelling over onderwijs en onderzoek in het verleden en het heden.

Zo is er de tentoonstelling ‘Onderzoek in beeld’ waar je meer te weten komt over onderzoek dat momenteel uitgevoerd wordt aan een van de zeven faculteiten die de Universiteit Utrecht kent. Je leert wat de aanleiding voor een bepaald onderzoek is geweest, wat het doel van het onderzoek is en hoe het wordt uitgevoerd.

In het Jeugdlab kun je zelf een witte wetenschappersjas aantrekken en aan de slag gaan met allerlei experimenten. Maar…alles is anders dan je denkt! Geef je zintuigen goed de kost dus. Er zijn in de weekenden en schoolvakantie (regio midden en noord) laboranten aanwezig die de jeugdige wetenschappers een handje kunnen helpen. Wil je alvast een voorproefje van wat je kan verwachten? Neem dan een kijkje op de website http://www.jeugdlab.nl/ waar je ook handige informatie kunt vinden voor spreekbeurten en werkstukken.

In het Kennislab kun je allerlei werktuigen en instrumenten beter leren kennen, zoals microscopen en schaalmodellen van lichaamsdelen. Ook kom je hier meer te weten over de geschiedenis van de Universiteit. Wist je bijvoorbeeld dat er in 1999 nog door twee Utrechtse wetenschappers een Nobelprijs voor natuurkunde is gewonnen? En dat de eerste vrouwelijke student in 1880 toetrad tot de Universiteit Utrecht?

In het Rariteitenkabinet zie je allerlei bijzondere dieren en voorwerpen, zoals fossielen, mineralen, skeletten en opgezette dieren. Het Bluelandkabinet is ook niet weggelegd voor angsthazen, want hier tref je skeletten, foetussen en lichaamsdelen op sterk water aan.

Verder zijn er nog tijdelijke tentoonstellingen, een museumcafé, kunnen er zalen gehuurd worden voor feesten of vergaderingen en zijn er lespakketten beschikbaar voor basisscholen en het voortgezet onderwijs. Ook vind je nog een kleine Hortus Botanicus bij het museum, de voorloper van de huidige Botanische Tuinen die tegenwoordig op de Uithof te vinden zijn.

Kortom, er is veel te beleven en te leren in het Universiteitsmuseum. Kijk op de website voor meer informatie over tentoonstellingen, openingstijden, entreeprijzen et cetera: http://www.uu.nl/NL/universiteitsmuseum

Adres: Lange Nieuwstraat 106
3512 PN Utrecht
Telefoon: 030 253 80 08
E-mail: info@museum.uu.nl

Het museum is het beste te bereiken met buslijn 2 vanaf het Centraal Station. De uitstaphalte is ‘Universiteitsmuseum’. Lopend is het 20 minuten.

Reactie Formulier

Over Daarom Utrecht.nl

Op deze website vind je vele interessante, leuke en handige adressen en andere wetenswaardigheden voor je bezoek aan Utrecht. Via de tags, categoriëen en de zoekmachine rechtsboven kun je je zoekactie specifieker maken. Graag ontvangen we ook reacties van je over de genoemde onderwerpen, dit kan via het reactieformulier onder elk bericht. Let wel, DaaromUtrecht.nl is geen tussenpersoon voor het maken van reserveringen. Deze dien je zelf te voldoen middels de links die in onze berichten gegeven worden. Je kunt ons volgen op onze Twitter, @DaaromUtrecht, waar je updates over nieuwe berichten kan ontvangen.

Photostream

    101_2284101_2282101_2281101_2279101_2278101_2275
  • Ronald: Ik kwam op uw website en las de informatie over de mogelijkheden mbt rondvaarten in Utrecht. Sinds k [...]
  • admin: Beste heer Swarts, Op onderstaande pagina vindt u meer informatie over de openingstijden van het Rie [...]
  • Vrijgezellenfeest Utrecht: Echt een aanrader om hier eens naartoe te gaan, erg mooi en gegarandeerd een goede avond! [...]
  • Nico Swarts: DAg, hierbij vraag ik u naar de openingstijden van het Rietveldhuis. Ik kom wat tegenstrijdige beric [...]
  • admin: Dank voor uw reactie. Helaas is het niet mogelijk om via deze site kaartjes te bestellen. Dit dient [...]