Spoorwegmuseum Utrecht

In: Musea

16 jan 2011

Het Spoorwegmuseum Utrecht is gehuisvest in het 19e eeuwse Maliebaanstation, dat helemaal is opgeknapt en er van binnen luxe uitziet, met oog voor de geschiedenis uiteraard. Het hoofdgebouw van het museum bestaat uit vier ‘werelden’. In Wereld 1 gaat je terug in de tijd, naar de Engelse Industriële Revolutie in het begin van de 19e eeuw. Hier vind je een rijtuigwerkplaats en een nagebouwd Engels dorpje. Terwijl je via je koptelefoon luistert naar wat er allemaal gebeurt in zo’n oud industriestadje, kom je langs de oudste locomotief van Nederland, de Arend. In Wereld 2 maak je verre treinreizen naar onder andere Parijs, Constantinopel of Azië. Via een aantal fictieve personages leer je zo hoe internationaal treinreizen opkwam in Nederland en Europa. Wereld 3 is voor de stoere jongens en meisjes (en ouders). Je bezoekt de zolder van opa Gommers, die een grote collectie aan spoorwegspulletjes heeft. Maar de meeste mensen zullen vooral afkomen op de Stalen Monsters. Wat dat is verklappen we niet, maar spannend is het zeker! In Wereld 4 begeef je je in depots, loodsen en werkplaatsen. Hier staan vele oude treinen waar je in kunt kijken, je vindt er oude treinkaartjes, seinborden, tekeningen, kaartjesautomaten en nog veel meer. Ook vind je hier modeltreintjes en een heuse simulator waarin je zelf kan ervaren hoe het is om machinist te zijn. En we kunnen verklappen dat dat nog niet zo makkelijk is. En ben je na al dat ontdekken eigenlijk wel hongerig of dorstig geworden, dan kun je in Wereld 4 ook de restauratiezaal bezoeken voor wat te eten en te drinken.

Natuurlijk is er ook buiten van alles te beleven, zoals een ritje in de Jumbo Express of ontdek een echt seinhuis, een watertoren of een draaischijf, wissels en spoorbomen.

Kinderen zullen zich prima vermaken in het Spoorwegmuseum, of dit nou met pappa en mamma, opa en oma, of school is. Op verschillende niveaus is er voor klassen die een schoolreisje naar het museum gaan maken, van alles te doen. Denk hierbij aan speurtochten, naar verhalen luisteren, of een ‘opleiding’  tot machinist volgen. Heel educatief verantwoord dus, maar ook gewoon ontzettend leuk! Ook is het Spoorwegmuseum betrokken bij Museum voor de klas, een Utrechts initiatief waarbij diverse Utrechtse musea en scholen samenwerken om kinderen te leren over cultuur, erfgoed, natuur etcetera. Voor meer informatie, kijk op www.uck.nl/museumvoordeklas .

Je kunt ook in het Spoorwegmuseum terecht voor recepties, borrels, feesten, een diner, congres of beurs. Hiervoor heeft het Spoorwegmuseum diverse bijzondere locaties beschikbaar, zoals een 19e eeuwse rijtuigwerkplaats, een kleurrijke theaterzaal of midden tussen verschillen oude locomotieven. Om ook de inwendige mens tevreden te stellen werkt het Spoorwegmuseum samen met verschillende cateraars.

Er is zoveel te zien en doen in het Spoorwegmuseum, dat het onmogelijk is omdat allemaal hier te beschrijven. Daarom verwijzen we je graag door naar de website http://www.spoorwegmuseum.nl . Hier vind je ook de meest actuele openingstijden en toegangsprijzen.

Het Spoorwegmuseum is te bereiken per trein van Utrecht Centraal Station. Stap daar in de speciale museumtrein die u direct naar het museum brengt. Natuurlijk kun je ook met de auto komen. Er is op de parkeerplaats plek voor 200 auto’s. Met de bus kom je bij het museum door vanaf Utrecht Centraal Station buslijn 3 te nemen richting Fockema Andreaelaan. Je uitstaphalte is ‘Maliebaan’.

Adres:
Maliebaanstation
3581 XW Utrecht

Telefoonnummer: 030-2306206
E-mail:  info@spoorwegmuseum.nl

Reactie Formulier

Over Daarom Utrecht.nl

Op deze website vind je vele interessante, leuke en handige adressen en andere wetenswaardigheden voor je bezoek aan Utrecht. Via de tags, categoriëen en de zoekmachine rechtsboven kun je je zoekactie specifieker maken. Graag ontvangen we ook reacties van je over de genoemde onderwerpen, dit kan via het reactieformulier onder elk bericht. Let wel, DaaromUtrecht.nl is geen tussenpersoon voor het maken van reserveringen. Deze dien je zelf te voldoen middels de links die in onze berichten gegeven worden. Je kunt ons volgen op onze Twitter, @DaaromUtrecht, waar je updates over nieuwe berichten kan ontvangen.

Photostream

    101_2284101_2282101_2281101_2279101_2278101_2275
  • Ronald: Ik kwam op uw website en las de informatie over de mogelijkheden mbt rondvaarten in Utrecht. Sinds k [...]
  • admin: Beste heer Swarts, Op onderstaande pagina vindt u meer informatie over de openingstijden van het Rie [...]
  • Vrijgezellenfeest Utrecht: Echt een aanrader om hier eens naartoe te gaan, erg mooi en gegarandeerd een goede avond! [...]
  • Nico Swarts: DAg, hierbij vraag ik u naar de openingstijden van het Rietveldhuis. Ik kom wat tegenstrijdige beric [...]
  • admin: Dank voor uw reactie. Helaas is het niet mogelijk om via deze site kaartjes te bestellen. Dit dient [...]