Museum Van Speelklok tot Pierement

In: Musea

24 apr 2011

Museum Speelklok (tot de zomer van 2010 Nationaal Museum Van Speelklok tot Pierement) is ontstaan in 1956, toen in museum Het Catharijneconvent een  tentoonstelling werd gehouden genaamd ‘Van Speeldoos tot Pierement’. Vanaf 1970 verhuisde de tentoonstelling naar haar huidige locatie, werden er betaalde medewerkers ingehuurd en werd de naam veranderd. Ook in 2010 werd de naam veranderd, ditmaal in Museum Speelklok.

In het museum vind je een keur aan automatisch spelende muziekinstrumenten, waaronder speeldozen, pianola’s, draaiorgels (in oud Nederlands pierement geheten) en een heus torenuurwerk met carillon. Het leuke aan deze instrumenten is dat ze allemaal nog steeds werken. Tijdens een rondleiding door het museum zul je dus veel van deze instrumenten kunnen beluisteren. Dit heeft het museum populair tot over de landsgrenzen gemaakt.

Behalve rondleidingen door het museum is er natuurlijk meer. Zo is er een restauratieatelier, waar je in kleine groepjes de restauratoren aan het werk kunt zien en waar je zelf een speelklok kunt bouwen. Ook scholen kunnen hieraan meedoen, met een bijbehorend lespakket. Zo kunnen kinderen op een creatieve wijze leren over techniek en muziek. Verder zijn er zalen voor feesten en vergaderingen te huur en er zijn enkele draaiorgels te huur voor feestelijke aangelegenheden.

Openingstijden: Dinsdag t/m zondag en feestdagen van 10.00 – 17.00 en tijdens schoolvakanties ook op maandagen.

Voor meer informatie, zie de website: http://www.museumspeelklok.nl

Adres: Steenweg 6
3511 JP Utrecht
Telefoon: 030 231 27 89
E-mail: info@museumspeelklok.nl

Reactie Formulier

Over Daarom Utrecht.nl

Op deze website vind je vele interessante, leuke en handige adressen en andere wetenswaardigheden voor je bezoek aan Utrecht. Via de tags, categoriëen en de zoekmachine rechtsboven kun je je zoekactie specifieker maken. Graag ontvangen we ook reacties van je over de genoemde onderwerpen, dit kan via het reactieformulier onder elk bericht. Let wel, DaaromUtrecht.nl is geen tussenpersoon voor het maken van reserveringen. Deze dien je zelf te voldoen middels de links die in onze berichten gegeven worden. Je kunt ons volgen op onze Twitter, @DaaromUtrecht, waar je updates over nieuwe berichten kan ontvangen.

Photostream

    101_2284101_2282101_2281101_2279101_2278101_2275
  • Ronald: Ik kwam op uw website en las de informatie over de mogelijkheden mbt rondvaarten in Utrecht. Sinds k [...]
  • admin: Beste heer Swarts, Op onderstaande pagina vindt u meer informatie over de openingstijden van het Rie [...]
  • Vrijgezellenfeest Utrecht: Echt een aanrader om hier eens naartoe te gaan, erg mooi en gegarandeerd een goede avond! [...]
  • Nico Swarts: DAg, hierbij vraag ik u naar de openingstijden van het Rietveldhuis. Ik kom wat tegenstrijdige beric [...]
  • admin: Dank voor uw reactie. Helaas is het niet mogelijk om via deze site kaartjes te bestellen. Dit dient [...]