Museum Slot Zuylen

In: Musea

20 mei 2011

Museum Slot Zuylen is gelegen aan de Vecht, net buiten Utrecht in het gebied dat ook wel bekend staat als Oud-Zuilen. Het kasteel is omstreeks 1250 gebouwd door Steven van Zuylen als woning. In de 15e eeuw werd het bouwwerk verwoest tijdens de Hoekse en Kabeljauwse twisten. Pas in de 16e eeuw werd het weer opgebouwd, door graaf Willem van Rennenberg. In de 17e eeuw werd de familie Van Tuyll van Serooskerken eigenaar van het slot, dit bleef zo tot 1951. In 1951 werden de woonlasten te hoog en werd het slot getransformeerd tot museum.

De bewoners van het Slot Zuylen lijken zo weggelopen te zijn uit sprookjesverhalen: baronessen, ridders, graven maar ook schrijvers en politici hebben allemaal hun intrek genomen in het kasteel, dat vanaf de 18e eeuw een landhuis werd. Het museum biedt een kijk in hun leven in vroeger tijden. Vele meubelstukken, kostbaar servies uit China, schilderijen….het is allemaal in zo authentiek mogelijke staat terug te vinden in de vele kamers van het slot die opgesteld zijn door publiek.

En een beetje kasteel heeft natuurlijk een grote tuin. Dit is bij Slot Zuylen niet anders. Stijlkenmerken uit diverse perioden kun je hier terugvinden, bijvoorbeeld tijdens een rondleiding door de tuin. Deze is geopend tijdens de openingstijden van het museum in het slot zelf.

Er bestaat voor scholen de mogelijkheid om meer te weten te komen over de bekendste bewoonster van het slot, Belle van Zuylen. Door middel van fictieve briefwisselingen onder begeleiding van een gids, leren kinderen zo meer over hun directe leefomgeving en de geschiedenis daarvan. Verder is Slot Zuylen beschikbaar als trouwlocatie en kunnen er zalen gehuurd worden voor bijvoorbeeld feesten of vergaderingen. Catering is aanwezig. Verder vinden er regelmatig leuke activiteiten plaats in en rondom het slot en de tuin.

Voor meer informatie over collecties, activiteiten, prijzen, openingstijden en geschiedenis, zie de website: http://www.slotzuylen.nl

Adres: Tournooiveld 1
3611 AS Oud-Zuilen (Maarssen)
Telefoon: 030 2440255

Museum Slot Zuylen is met het openbaar vervoer te bereiken met buslijn 36 vanaf Utrecht Centraal richting Maarssen. De uitstaphalte is ‘Oud-Zuilen’. Met de auto te bereiken vanaf snelweg A2, afslag Maarssen/Utrecht-Noord. Daarna afslag Maarssen-Dorp/Oud-Zuilen, dan Oud-Zuilen. Of vanaf snelweg A27 of A28, afslag Utrecht-Noord. Daarna borden volgen Maarssen/Amsterdam, dan afslag Maarssen-Dorp/Oud-Zuilen, dan Oud-Zuilen. Parkeren is gratis bij het museum. Het museum is ook per boot bereikbaar: rederij Schuttevaer en rederij Vonk varen naar het slot.

Reactie Formulier

Over Daarom Utrecht.nl

Op deze website vind je vele interessante, leuke en handige adressen en andere wetenswaardigheden voor je bezoek aan Utrecht. Via de tags, categoriëen en de zoekmachine rechtsboven kun je je zoekactie specifieker maken. Graag ontvangen we ook reacties van je over de genoemde onderwerpen, dit kan via het reactieformulier onder elk bericht. Let wel, DaaromUtrecht.nl is geen tussenpersoon voor het maken van reserveringen. Deze dien je zelf te voldoen middels de links die in onze berichten gegeven worden. Je kunt ons volgen op onze Twitter, @DaaromUtrecht, waar je updates over nieuwe berichten kan ontvangen.

Photostream

    101_2284101_2282101_2281101_2279101_2278101_2275
  • Ronald: Ik kwam op uw website en las de informatie over de mogelijkheden mbt rondvaarten in Utrecht. Sinds k [...]
  • admin: Beste heer Swarts, Op onderstaande pagina vindt u meer informatie over de openingstijden van het Rie [...]
  • Vrijgezellenfeest Utrecht: Echt een aanrader om hier eens naartoe te gaan, erg mooi en gegarandeerd een goede avond! [...]
  • Nico Swarts: DAg, hierbij vraag ik u naar de openingstijden van het Rietveldhuis. Ik kom wat tegenstrijdige beric [...]
  • admin: Dank voor uw reactie. Helaas is het niet mogelijk om via deze site kaartjes te bestellen. Dit dient [...]