Museum Catharijneconvent

In: Musea

1 jun 2011

Museum Catharijneconvent is gevestigd in een laat-middeleeuws gebouw in wat nu het Museumkwartier in de Utrechtse binnenstad wordt genoemd. Het deed geruime tijd dienst als klooster, vervolgens als ziekenhuis en sinds 1979 als museum. In het museum wordt een groot aantal kunstwerken tentoongesteld dat een overzicht weergeeft van de geschiedenis van het Christendom in Nederland. De collectie is het resultaat van een samenvoeging van het Aartsbisschoppelijk Museum en het Oud-Katholiek Museum in Utrecht en het Bisschoppelijk Museum Haarlem. Daarnaast zijn er ook kunststukken aanwezig die afkomstig zijn uit de bisschoppelijke musea van Den Bosch en Roermond.

De vaste collectie van het museum is verdeeld over zalen die elk hun eigen thema hebben. Zo is er de Schatkamer, waar je allerlei gouden, zilveren en op een andere manier blinkende rijkdom uit de protestantse en katholieke kerk ziet. Denk hierbij aan kelken, bisschopsringen, kandelaars en avondmaalzilver uit de negende tot twintigste eeuw. En er is de Christendom-in-Nederland zaal, waar je aan de hand van teksten, video’s, kunstwerken en andere objecten meer te weten kunt komen over bijvoorbeeld kruistochten, hervorming, verzuiling en het humanisme. Natuurlijk zijn er nog meer themazalen, maar we verklappen niet alles van tevoren.

Behalve de indeling in themazalen zijn er ook diverse deelcollecties in het museum Catharijneconvent aanwezig. Zo is er de interessante deelcollectie met middeleeuwse kerkelijke kleding en gewaden, de deelcollectie spotprenten en -schilderijen en de deelcollectie met hedendaagse Christelijke kunst.

Het museum Catharijneconvent is ook geschikt voor kinderfeestjes. Zo kunnen kinderen bijvoorbeeld op een interactieve manier de Christelijke geschiedenis van feesten ontdekken. Welke heilige hoort er bij jouw geboortedag of wat is de herkomst van Valentijnsdag? Je kunt het museum ook naar school laten komen; er zijn diverse lespakketten voor basisscholen en middelbare scholen. Er zijn ook verschillende zalen te huur voor lezingen, cursussen en vergaderingen.

Kortom, er is genoeg te doen in museum Catharijneconvent. Voor meer informatie over de collecties, toegangsprijzen en openingstijden, zie de website: http://www.catharijneconvent.nl

Adres: Lange Nieuwstraat 38
3512 PH Utrecht
Telefoon: 030 231 38 35
E-mail: info@catharijneconvent.nl

Museum Catharijneconvent is per bus vanaf Utrecht Centraal Station te bereiken door lijn 2 te nemen. de uitstaphalte is ‘Catharijneconvent’. Lopend bereik je het museum in ongeveer 15 a 20 minuten vanaf Utrecht Centraal Station.

Reactie Formulier

Over Daarom Utrecht.nl

Op deze website vind je vele interessante, leuke en handige adressen en andere wetenswaardigheden voor je bezoek aan Utrecht. Via de tags, categoriëen en de zoekmachine rechtsboven kun je je zoekactie specifieker maken. Graag ontvangen we ook reacties van je over de genoemde onderwerpen, dit kan via het reactieformulier onder elk bericht. Let wel, DaaromUtrecht.nl is geen tussenpersoon voor het maken van reserveringen. Deze dien je zelf te voldoen middels de links die in onze berichten gegeven worden. Je kunt ons volgen op onze Twitter, @DaaromUtrecht, waar je updates over nieuwe berichten kan ontvangen.

Photostream

    101_2284101_2282101_2281101_2279101_2278101_2275
  • Ronald: Ik kwam op uw website en las de informatie over de mogelijkheden mbt rondvaarten in Utrecht. Sinds k [...]
  • admin: Beste heer Swarts, Op onderstaande pagina vindt u meer informatie over de openingstijden van het Rie [...]
  • Vrijgezellenfeest Utrecht: Echt een aanrader om hier eens naartoe te gaan, erg mooi en gegarandeerd een goede avond! [...]
  • Nico Swarts: DAg, hierbij vraag ik u naar de openingstijden van het Rietveldhuis. Ik kom wat tegenstrijdige beric [...]
  • admin: Dank voor uw reactie. Helaas is het niet mogelijk om via deze site kaartjes te bestellen. Dit dient [...]