Centraal Museum Utrecht

In: Musea

17 feb 2011

Het Centraal Museum in Utrecht is een bijzonder museum en wel om twee redenen: ten eerste is dit museum het oudste stedelijke museum van Nederland (oprichting 1838), ten tweede huisvest het eigenlijk meerdere musea (waaronder het Dick Brunahuis en het Rietveld-museum).

Het museum is gevestigd in wat vroeger een middeleeuws klooster was. Andere delen van het gebouw aan het Nicolaaskerkhof hebben vroeger dienst gedaan als weeshuis, psychiatrisch ziekenhuis en militaire paardenstal. Het museum bestaat uit meerdere gebouwen rondom een binnentuin en is verbouwd in 1999 door drie architecten, te weten Stéphane Beel, Lieven Achtergael en Peter Versseput.

De collectie van het museum bestaat uit verschillende soorten kunst en zoals gezegd het Rietveldhuis en het Dick Bruna museum. Deze zullen niet hier besproken worden, maar krijgen hun eigen bericht.
Allereerst is er een enorme collectie schilderijen (900!) uit de late Middeleeuwen tot aan 1850. Onder andere van Jan van Scorel, Abraham Bloemaert en de Utrechtse Caravaggisten zijn hier veel schilderijen te vinden. Ook is er een verzameling prent- en tekenwerken tot 1850, en bevat voornamelijk werken van Utrechtse kunstenaars zoals stadsgezichten en portretten. Bij de collectie beeldhouwkunst ligt het zwaartepunt eveneens op de periode Middeleeuwen tot 1850, zoals renaissance steensculpturen. Het Centraal Museum heeft ook een collectie meubelen van voor de de twintigste eeuw, maar deze bevindt zich momenteel voor het grootste deel in een opslagdepot.Verder is er een grote collectie met kunstvoorwerpen die te maken hebben met de geschiedenis van Utrecht, zoals archeologische opgravingen.

In het museum is niet alleen kunst uit vroeger tijden te zien, ook moderne kunst is volop aanwezig. Zo is er een afdeling beeldende kunst van 1850 tot heden, waaronder beeldhouwwerken, schilderijen en tekenwerken. Verwant hieraan is de afdeling moderne vormgeving, waar ook het Rietveldhuis en Rietveld’s andere werken onder vallen. En tot slot zijn er nog afdelingen waar edelmetalen en mode te vinden zijn. Naast deze vaste collecties zijn er ook tijdelijke tentoonstellingen.

In het museum zijn ook verschillende zalen te huur voor bijvoorbeeld presentaties, borrels etc. Dit zou je kunnen combineren met een rondleiding door het museum.

Voor meer informatie hierover en over de collectie van het museum, neem eens een kijkje op de website: http://www.centraalmuseum.nl
Op deze website is ook een deel van verschillende collecties online te bekijken.

Ook een handige site is http://nl.wikipedia.org/wiki/Centraal_Museum_Utrecht waar onder andere een uitgebreide geschiedenis van het museum beschreven staat.

Adres: Agnietenstraat 3
3512 XA Utrecht
Telefoon: 030 2362362

Het museum is bereikbaar met buslijn 2 vanaf Utrecht Centraal Station, halte ‘Centraal Museum’. Deze buslijn rijdt door het zogeheten Museumkwartier, dus je zult ook langs verschillende andere musea komen. Het Dick Brunahuis ligt tegenover het Centraal Museum. Het Rietveldhuis ligt wat verder weg (zie het bericht over het Rietveldhuis). Lopend is het Centraal Museum ook te bereiken vanaf het station, dit is ongeveer twintig minuten lopen.

 

2 Responses to Centraal Museum Utrecht

Avatar

Nico Swarts

augustus 24th, 2011 at 18:58

DAg, hierbij vraag ik u naar de openingstijden van het Rietveldhuis. Ik kom wat tegenstrijdige berichten tegen op het internet. Is het alleen voor groepen of alleen onder begeleiding?? Ik ben gewoon in het huis geintresseerd en wil het graag eens van binnen bekijken.
graag hoor ik van u

Avatar

admin

september 1st, 2011 at 11:30

Beste heer Swarts,
Op onderstaande pagina vindt u meer informatie over de openingstijden van het Rietveld Schröderhuis en mogelijkheden voor bezoek.
http://www.centraalmuseum.nl/page.ocl?pageid=509

Hopelijk bent u hiermee voldoende geïnformeerd.
Groet,
beheerder Daarom Utrecht

Reactie Formulier

Over Daarom Utrecht.nl

Op deze website vind je vele interessante, leuke en handige adressen en andere wetenswaardigheden voor je bezoek aan Utrecht. Via de tags, categoriëen en de zoekmachine rechtsboven kun je je zoekactie specifieker maken. Graag ontvangen we ook reacties van je over de genoemde onderwerpen, dit kan via het reactieformulier onder elk bericht. Let wel, DaaromUtrecht.nl is geen tussenpersoon voor het maken van reserveringen. Deze dien je zelf te voldoen middels de links die in onze berichten gegeven worden. Je kunt ons volgen op onze Twitter, @DaaromUtrecht, waar je updates over nieuwe berichten kan ontvangen.

Photostream

    101_2284101_2282101_2281101_2279101_2278101_2275
  • Ronald: Ik kwam op uw website en las de informatie over de mogelijkheden mbt rondvaarten in Utrecht. Sinds k [...]
  • admin: Beste heer Swarts, Op onderstaande pagina vindt u meer informatie over de openingstijden van het Rie [...]
  • Vrijgezellenfeest Utrecht: Echt een aanrader om hier eens naartoe te gaan, erg mooi en gegarandeerd een goede avond! [...]
  • Nico Swarts: DAg, hierbij vraag ik u naar de openingstijden van het Rietveldhuis. Ik kom wat tegenstrijdige beric [...]
  • admin: Dank voor uw reactie. Helaas is het niet mogelijk om via deze site kaartjes te bestellen. Dit dient [...]