Stadskasteel Oudaen

In: Eten en drinken

25 mei 2011

In het gezellige centrum van Utrecht, aan de Oude Gracht, bevindt zich het monumentale Stadskasteel Oudaen. In het jaar 1280 gaf de Utrechtse stadsbestuurder dhr. van Zoudenbalch opdracht tot de bouw voor een woonhuis voor zijn familie. Een stenen huis was in die tijd alleen weggelegd voor de rijken en bovendien was het Stadskasteel groter dan de overige gebouwen in de buurt. Samen met een aantal andere monumentale stenen panden in Utrecht, behoort Stadskasteel Oudaen tot de zogenoemde ‘weerbaarheidshuizen’. Dit omdat deze huizen steviger waren dan houten huizen en dus beter bescherming boden. De naam Oudaen is afkomstig van een van de latere eigenaren van het pand, dhr. Houdaen. In het heden vervult het Stadskasteel een andere functie dan die van woning, maar toch geeft het nog een interessante kijk in de middeleeuwse geschiedenis van Utrecht en haar vermogende inwoners.

Zoals hierboven gezegd vervult het Stadskasteel Oudaen vandaag de dag een andere functie dan woonhuis. Eigenlijk heeft het zelfs meerdere functies: het is een restaurant, proeflokaal, brouwerij, theater, huwelijkslocatie en biedt het vergaderruimtes met catering aan.

Het Proeflokaal bevindt zich op de begane grond. Deze 8 meter hoge ruimte(!) was vroeger een ridderzaal. Op de eerste verdieping vind je restaurant Oudaen, een sfeervol a-la-carte restaurant met Frans-internationale keuken. In het theater, met plaats voor 90 mensen, kun je zelf lezingen, congressen, presentaties, filmvertoningen en huwelijksvoltrekkingen organiseren. Er wordt geen eigen programmering gevoerd. In de middeleeuwse brouwerij in de kelder kun je ervaren hoe vroeger en nu bier gebrouwen werd/wordt. Ook leuk voor bedrijfsuitjes. En verder kun je in Stadskasteel Oudaen natuurlijk terecht voor een hapje en drankje in het Grand Café en de terrassen aan de Oude Gracht.

Voor meer informatie over openingstijden, prijzen, geschiedenis en foto’s kun je terecht op de website van Stadskasteel Oudaen: http://www.oudaen.nl

Adres: Oude Gracht 99
3511 AE  Utrecht

Telefoon: 030 231 18 64
Fax: 030 236 73 77
E-mail: info@oudaen.nl

Stadskasteel Oudaen is lopend vanaf Utrecht Centraal te bereiken in ongeveer 5 minuten. Met de bus kun je onder andere lijn 2 of 11 nemen, de uitstaphalte is ‘Neude’.

Reactie Formulier

Over Daarom Utrecht.nl

Op deze website vind je vele interessante, leuke en handige adressen en andere wetenswaardigheden voor je bezoek aan Utrecht. Via de tags, categoriëen en de zoekmachine rechtsboven kun je je zoekactie specifieker maken. Graag ontvangen we ook reacties van je over de genoemde onderwerpen, dit kan via het reactieformulier onder elk bericht. Let wel, DaaromUtrecht.nl is geen tussenpersoon voor het maken van reserveringen. Deze dien je zelf te voldoen middels de links die in onze berichten gegeven worden. Je kunt ons volgen op onze Twitter, @DaaromUtrecht, waar je updates over nieuwe berichten kan ontvangen.

Photostream

    101_2284101_2282101_2281101_2279101_2278101_2275
  • Ronald: Ik kwam op uw website en las de informatie over de mogelijkheden mbt rondvaarten in Utrecht. Sinds k [...]
  • admin: Beste heer Swarts, Op onderstaande pagina vindt u meer informatie over de openingstijden van het Rie [...]
  • Vrijgezellenfeest Utrecht: Echt een aanrader om hier eens naartoe te gaan, erg mooi en gegarandeerd een goede avond! [...]
  • Nico Swarts: DAg, hierbij vraag ik u naar de openingstijden van het Rietveldhuis. Ik kom wat tegenstrijdige beric [...]
  • admin: Dank voor uw reactie. Helaas is het niet mogelijk om via deze site kaartjes te bestellen. Dit dient [...]