Botanische Tuinen

In: Bezienswaardigheden

16 jan 2011

De Botanische Tuinen Utrecht, daterend uit 1639, beslaan maar liefst 17 hectare en zijn te vinden vlakbij de Universiteit Utrecht op de Uithof. Onder andere een rotstuin, systeemtuin, thematuin, diertjestuin en subtropische kassen zijn gesitueerd rondom een 19e eeuws fort. In dit fort worden regelmatig rondleidingen en activiteiten georganiseerd, ook voor kinderen. De hoofdfunctie van de tuinen is educatie, onderzoek en natuurbehoud.

De rotstuin ligt op en rondom een 12 meter hoge heuvel, met onder andere kruidplanten, rotsplanten, turfterrassen, een moerasje en een waterval, welke je kunt bewonderen vanaf de diverse paadjes. Ook is er een kans dat je wilde muizen tussen de planten ziet. Vooral voor kinderen zal de rotstuin een leuk gedeelte van de Botanische Tuinen zijn.

De systeemtuin is vooral in de zomer mooi, wanneer de planten in bloei staan. Je vindt er de oudste planten van de tuinen, zoals magnolia’s en waterlelies.

Aangelegd in 1995, de thematuin prikkelt uw zintuigen met 17 verschillende thema’s. Een aantal vaste thema’s zijn onder andere geneeskrachtige planten en de verschillende bloeiwijzen van allerlei bloemen. Daarnaast zijn er een aantal wisselende thema’s die aansluiten op de seizoenen.

De subtropische kassen bestaan uit een paar gedeelten, waaronder het ‘koude’ gedeelte met onder andere kuipplanten en sinaasappels, een tropische gedeelte met onder andere liaansoorten, papaya’s en cacao, collectiekasjes met onder andere orchideeën en bromelia’s en de klimmersgang met onder andere passiebloemen en andere tropische klimplanten. Een klein gedeelte van de kassen is bestemd voor onderzoek en is daarom niet toegankelijk voor bezoekers.

In de diertjestuin kun je onder andere vlinders, kikkers, libellen en bijen zien. Er zijn nectarplanten en u kunt zien hoe bijen hun eitjes leggen.

In het buitenfort, aan de buitenzijde van de fortkracht, groeien vooral lokale planten en kan de natuur haar gang gaan. Ook vind je hier het bamboebos, met mooie Chinese en Japanse bloemen.

Tot slot is er bij de in/uitgang een winkeltje waar je allerlei zaadjes, bloemen, planten en bijbehorende benodigdheden kunt aanschaffen.

Vanaf Utrecht Centraal Station zijn de Botanische Tuinen te bereiken via stadslijn 11 van de GVU. De uitstaphalte is ‘Botanische Tuinen’.

De Botanische Tuinen zijn ook geschikt voor slechtzienden en mensen in een rolstoel. Rolstoelen zijn ook te leen bij de ingang.

De tuinen zijn gesloten in de winter. Voor actuele openingsdata en tijden en toegangsprijzen verwijzen we je door naar de website http://www.uu.nl/NL/BOTANISCHETUINEN/Pages/default.aspx .

Reactie Formulier

Over Daarom Utrecht.nl

Op deze website vind je vele interessante, leuke en handige adressen en andere wetenswaardigheden voor je bezoek aan Utrecht. Via de tags, categoriëen en de zoekmachine rechtsboven kun je je zoekactie specifieker maken. Graag ontvangen we ook reacties van je over de genoemde onderwerpen, dit kan via het reactieformulier onder elk bericht. Let wel, DaaromUtrecht.nl is geen tussenpersoon voor het maken van reserveringen. Deze dien je zelf te voldoen middels de links die in onze berichten gegeven worden. Je kunt ons volgen op onze Twitter, @DaaromUtrecht, waar je updates over nieuwe berichten kan ontvangen.

Photostream

    101_2284101_2282101_2281101_2279101_2278101_2275
  • Ronald: Ik kwam op uw website en las de informatie over de mogelijkheden mbt rondvaarten in Utrecht. Sinds k [...]
  • admin: Beste heer Swarts, Op onderstaande pagina vindt u meer informatie over de openingstijden van het Rie [...]
  • Vrijgezellenfeest Utrecht: Echt een aanrader om hier eens naartoe te gaan, erg mooi en gegarandeerd een goede avond! [...]
  • Nico Swarts: DAg, hierbij vraag ik u naar de openingstijden van het Rietveldhuis. Ik kom wat tegenstrijdige beric [...]
  • admin: Dank voor uw reactie. Helaas is het niet mogelijk om via deze site kaartjes te bestellen. Dit dient [...]